Tuesday, 30 September 2014

Relationship and Privacy??

Selamat Malam.Pernah dengar tak perkataan privacy?Aku rasa semua orang faham atau ada je yang pretending untuk tidak faham(mohon muhasabah diri sendiri).

To be honest,aku memang tak pernah in relationship and mudahnya aku ni memang singlelah.Tapi aku banyak belajar behavior/sikap or macam mana orang tu dalam relationship.So far ade yg nampak mudah dan ada yg suka make it to complicated even for us as human untuk faham.

Apa yang aku nampak and sangat concern adalah bila ada partner yang invaded our privacy stuff.It happens all the time apabila aku tengok some of my friend yang in relationship.For example,ada my friend yang siap bagi password facebook,twitter or anything else.Then,dia sempat cakap

“Jangan pm aku benda pelik-pelik tau,nanti girlfriend/boyfriend aku marah”.
“Kenapa”aku tanya.
“Sebab dia tahu password aku..”
“So,kau tahu tak password dia?”
“Tak…”

See?nampak tak kat situ betapa sadisnya bila trustworthy sampai zero macam itu sekali?Mungkin ada orang cakap,ala password facebook je pun.No the thing is let say kau break up dengan dia and then what happen.Bila benda yang melibatkan personal stuff jangan buat main because the content itself could be used as a tool for revenge even kau mungkin cakap aku dah tukar password..What if dia yang tukar dulu?

Ada yang lagi worse,setiap hari check handphone your partner kot-kot ada gambar jantan lain/perempuan lain.Check kot-kot boyfriend dia ada call lelaki lain.Nak kukuhkan bukti cek dompet lagi takut-takut ada gambar yang mencuriga.I mean,What the hell???

Kalau betul kau claim diri kau in relationship mana trust kau?Mana dia?Sebab bila kau dah invaded privacy stuff seseorang itu bermakna kau tak PERCAYA langsung and kau TAK RESPECT other people privacy.I don’t ask you to give a 100% trust for your partner at least give them 70% sebab kita kena juga berjaga-jaga.Sebab kalau kau tak percayakan partner kau apa purpose kau nak dia in the first place?Even hubungan yang rosak sikit boleh retak terus.

Mungkin ada yang cakap,senanglah cakap sebab aku tak berada dalam relationship.Yes,I know that but do remember we still can learn from our friends relationship/experience and I just share from what I literally saw every freaking day.Please respect your partner privacy and do not invaded their personal stuff just like yours.

p/s:Work out untuk story baru.Nantikan preview dia :)


4 comments:

  1. never share any privacy password to ur spouse, even u already married to him/her. if they love u, they need to trust u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul tu gibbs..privacy stuff is different..

      Delete
  2. i like this topic dude... but i never share mine! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well tq my dear..btw welcome to my blog

      Delete