Thursday, 7 May 2015

STRESSSS!!

Selamat Petang.Tiga-empat minggu lepas,aku berada dalam depression mode yang sangat teruk.Macam mana nak cakap ea?For example,katakan macam nilah kau kena buat something dengan segera due to deadline dia dah makin dekat and then benda tu sort of menentukan keberjayaan dalam hidup kau.Dipendekkan cerita kau seorang je yang tak boleh buat malahan kau tak boleh buat even kau dah start benda tu dari awal.

Aku ingat lagi ada sampai 1 tahap aku tak boleh nak berfikir,aku tak boleh nak belajar or even nak buat apa-apa sebab terlampau tertekan dan fikirkan sangat benda tu.Korang semua mesti pernah masuk dalam zone terdesak?Sampai kau rasa macam nak guna je cara yang tak halal supaya benda tu setel?To be honest aku sampai tahap macam tu.

Sama juga macam orang yang masih single,orang keep pressuring kau bila nak kahwin?bila nak kahwin?Sampai kau rasa macam nak cakap jangan menyibuk boleh tak?The thing is kadang-kadang bukan parents kau, yang pressure orang – orang yang tak berkenaan yang tersangatlah menyakitkan hati keep bising-bising.

Kadang-kadang kita bukan tak berusaha,bukan sesuka hati tak buat benda tu bila dah melibatkan kejayaan sesuatu.Benda itu lagi disappointed bila orang yang kau sayang sendiri cakap “Eh,memang kau tak usaha langsung ke?Tak ada inisiatif?”

Last-last aku ambil keputusan untuk malas nak fikir dan cuba usaha lagi dalam keadaan tak stress,barulah boleh berjalan dengan biasa benda tu.To be honest,jangan bagi diri kau depress banyak kesan buruk.Tak bagus untuk kesihatan.Sorry bebanyak post pelik2,mood swing sikit dua menjak ni.

p/s:Dah siap story 7,cuma tengah revised.Banyak 



11 comments:

  1. Relax..chill..semua masalah boleh settle,yang penting usaha tu kena ada.

    jangan stress,jangan pening..cool aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq2...dah ok sikit sebab tak fikir sgt dah...

      Delete
  2. Sangat boleh relate dengan benda ni. I think what may help is untuk ada kawan to lean on dan cerita masalah-masalah tu dan luahkan segala. Tapi ianya dependent la kan. On personal level, keep holding on dan sentiasa fikir positif. Personally went through hard times as well, but in the mess of life, there will always a way out...we only have to keep on believing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq husha..inshaAllah dah ok sikit..

      Delete
  3. marilah kita bertenang. jangan stghes stghes.hiks.

    yang penting kita senyum. kalau stres sekalipun, share la kat kawan. aku rasa they can help u out.

    ReplyDelete
  4. This is maybe not the best advice or answer....but if Amir kalau betul-betul stress....Amir akan tinggal kan segala hal dunia jap...I mean just take your time to do Solat sunat sekejap...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq amir..honestly membantu..dah ok sikit sekarang

      Delete
  5. Maybe you think to much sayang....(tetiba)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa..la..panggil kita sayang pulak..muah ciked..hehe

      Delete
  6. aku mmg xboleh nk control stress ... arghhh ... my weaknesses

    ReplyDelete